Speldator.nu/E-sport

E-sport - en professionell sport!

Allting blir "e", det vill säga "elektroniskt", och går online som allt annat. Självklart blir även sport "e", det vill säga sport blir e-sport i den nya världen, och den nya världen är här för längesedan. E-sporten ökar lavinartat varje år och är faktiskt väldigt spännande.

Vad är egentligen E-sport?

Elektronisk sport är tävlingar som har flyttat från den fysiska världen till online-världen, det är också mängder av sporter som byggts i virtuella miljöer som sportupplevelser och tävlingar. Exempel på detta är alla sorters VR-spel (Virtual Reality), AR-spel (Augmented Reality), TV-spel, dator- och mobilspel med mera. E-sporten har sitt ursprung från Sydkorea där World Cyber Games arrangerades och har med tiden blivit ett etablerat begrepp för "online-sport", dvs. sport som utövas online.

För att kvalificera under begreppet E-sport krävs att tävlande personer möter varandra och inte bara spelar mot datorn. Precis som i fysisk sport är det prestationen som räknas, det vill säga vem som står som vinnare i slutändan. Poker och lotterier är inte e-sport eftersom de inte har denna "man mot man"-tävlingsingrediens.

Gamer som håller på med E-sport.

E-sport attraherar pengar

E-sportens tillväxttakt påminner om tekniktillväxten i stort, det går mycket fort och detta gör att även e-sport attraherar stora pengar. Som exempel kan nämnas att VM-finalen år 2018 hade prissummor på över 25 miljoner USD, där det vinnande laget fick 11 miljoner USD.

Det låter som en sport väl värd att satsa på!

Här följer några exempel på hur e-sport drar till sig både investerare och spelare - och är en attraktiv publiksport.

Counter-Strike är det största spelet i Sverige. Spelet har flera miljoner spelare i världen och det är vanligt att runt en miljon spelare är inne samtidigt och spelar. Counter-Strikes strategi går ut på att ett lag är terrorister som har lagt ut en bomb som motståndarlaget ska desarmera. Counter-Strikes första version kom ut år 1999 och har sedan dess släppts i fyra versioner. År 2018 bestämde tillverkaren Valve att spelet skulle bli tillgängligt gratis online, vilket gjorde att antalet spelare ökade lavinartat.

Några andra gigantiska spel med massmiljondeltagande är Fortnite och League of Legends

Fortnite är ett överlevnadsspel där ett hundratal spelare möter varandra medan League of Legends går ut på att förstöra motståndarnas bas. League of Legends är det mest spelade e-sportspelet i världen. FIFA:s e-sportspel har också gått upp på topplistan. Det skiljer sig lite från de andra spelen eftersom det inte bygger på hela lagets prestanda utan mer på att en enda spelare kontrollerar laget. Ett misstag från denne spelare kan vända en hel match. E-sportspelet Dota 2 påminner om League of Legends men är lite svårare för nybörjare att förutsäga.

E-sportatleter

E-sportevenemangen hålls i de största sportarenorna med gigantiska skärmar och engagerar hela publiken som vilket sportevenemang som helst. Det finns idag, i Sverige, till antalet lika många e-sportatleter som är organiserade som i handboll och hockey. Sverige är en stor nation inom e-sport och var ett av de första fästena för Counter-Strike. Ta en titt på Expressens ranking över svenska e-sportstjärnor genom tiderna. E-sport är en officiell sport i 24 länder och i USA är e-sportatleter också officiella atleter. En professionell e-sportatlet tjänar minst lika mycket som en etablerad sportstjärna i en fysisk sport.

Svenska E-sportförbundet inkom den 1 januari 2021 med en ansökan om medlemskap i RF (Riksidrottsförbundet). Ansökan avslogs. Den fråga som debatteras är om e-sport är en fysisk aktivitet eller inte, då den fysiska aktiviteten är inskriven i RF:s stadgar.