Speldator.nu/Bygga egen speldator

Bygga egen speldator

Om du funderar på att bygga en speldator själv, eller plocka ihop ett speldator paket själv, och sedan låta butiken bygga ihop det åt dig? Då är du inne på rätt tankespår. Man får generellt sett faktiskt mycket per prestanda för pengarna när man bygger sin dator på egen hand (eller låter någon annan sätta ihop delarna).

Stor tröskel för många

Att bygga en dator på egen hand kan dock vara en stor tröskel för många, för det är ju faktiskt så att det finns en uppsjö med olika komponenter. Det finns helt enkelt så oerhört mycket att välja på så att bara själva uppsynen kan vara avskräckande, så det är inte alltid så lätt.

Därför har vi skapat denna sida för att kunna hjälpa gamers som vill bygga sin egen dator själv, och på så sätt få en dator som är 100 % anpassad efter sitt alldeles egna behov och budget. Vi kommer helt enkelt att rekommendera de komponenter som vi själva tycker ger bäst prestanda för pengarna, utifrån olika prisklasser.

Olika komponenter i en speldator

När det kommer till att bygga en egen speldator så finns det många komponenter man behöver ha i åtanke, vi skall gå igenom några av de viktigaste komponenterna här nedan, nämligen grafikkort, nätaggregat, chassi, RAM-minne, processor och hårddisk. Du kan läsa mer utförligt om alla dessa komponenter här nedanför.

Fördigbyggd speldator.

Grafikkortet i en speldator

När det kommer till kritiska komponenter i en speldator så är just grafikkortet en av de viktigaste komponenterna. Det är grafikkortet som slutgiltigt avgör i vilken upplösning det går att spela ett spel, och faktiskt även vilka spel som det faktiskt går att spela. Grafikkortet är den komponent som bryter ned den kod som dataspelen är skriven med och presenterar dem visuellt på din skärm, och ju mer komplex denna omvandling blir desto mer minne och beräkningskraft behöver grafikkortet för att kunna skapa ett visuellt landskap.

Grafikkortet är också den komponent som brukar bli enskilt dyrast i en speldator, de billigaste går loss på 1-2000 kr medan de dyraste kostar uppemåt 20-30000 kr. För att spela de största spelen i värstingupplösning behöver man ett grafikkort av den dyrare varianten, t.ex. GeForce RTX 3060 Ti, 3070, 3080 eller 3090.

Kryptominers har lagt beslag på grafikkorten

Ett problem i gamingvärlden är dock det faktum att grafikkort inte bara kan användas till att spela datorspel, utan det är även en mycket snabb beräkningskomponent. När man arbetar med Machine Learning och AI (Artificiell Intelligens) är det väldigt vanligt att man använder grafikprocessorer för att bygga sina modeller, men det är ändå inte här de flesta grafikkort hamnar. Det är nämligen så att grafikkort även är väldigt kompetenta när det kommer till att bryta kryptovalutor, och det är även här som de allra flesta grafikkort har hamnat och detta är även orsaken till att det för närvarande råder brist på grafikkort. Kryptominers har helt enkelt köpt upp så många grafikkort att det knappt finns några kvar till oss gamers, och de har tyvärr även dragit upp priserna enormt!

Nätaggregatet i en speldator

Nätaggregatet är också en viktig del av en speldator. Man kan klara sig med ett mindre nätaggregat, på ca. 400 W, men detta förutsätter då att man inte har ett särskilt kraftfullt grafikkort. Det är nämligen grafikkortet som är den största energitjuven, och om man har ett av de kraftigare grafikkorten så behöver det i princip alltid egna strömsladdar från nätaggregatet, som också behöver kunna hantera större spänningar. Räkna med att behöva ett nätaggregat på 700-1000 W om du skall använda något av de kraftigare grafikkorten.

Chassit till en speldator

När man väljer chassi till sin speldator så är det viktigt att tänka på luftflödet, man behöver ett chassi som är stort nog att tillåta ett bra luftflöde så att komponenterna (främst grafikkortet och processorn) inte blir överhettade. Ofta kan man även behöva extra fläktar till sin speldator, varför det kan vara klokt att se till att man har ett chassi som tillåter att man sätter i flera fläktar. Det kan även vara snyggt att ha ljusslingor i chassit med ett läckert neonljus, men det är ju mest en smaksak.

RAM-minnet i en speldator

RAM-minnet i en speldator är inte lika viktigt som i en arbetsdator, men det krävs ändå att det finns RAM-minne att ta av om spel skall kunna springa på bra rent datormässigt. Räkna med åtminstone 8-16 GB för att kunna använda datorn på ett vettigt sätt.

Processor i en speldator

Processorn i en speldator är inte heller en extremt viktig komponent, men givetvis är det ju som med RAM-minnet att det inte skadar att ha en bättre processor. Framför allt skall man hålla sig ifrån de billigare processorerna. Ryzen-processorer är väldigt populära bland gamers nu för tiden, serie 7 och 9 är framför allt väldigt kompetenta och bra.

Hårddisk i en speldator

Vilken hårddisk man väljer är inte heller extremt viktigt, men det är ju så klart heller inte någonting man skall snåla allt för mycket på då det inte handlar om några jättepengar. Dels behöver man ju en hårddisk som har nog mycket utrymme att hålla alla spel, och dels behöver man en som man kan läsa från och skriva till ganska snabbt (men de flesta är snabba nog för vardaglig användning nu för tiden). Det som däremot har blivit väldigt populärt på senare år är att använda så kallad SSD-disk, SSD står för Solid State Drive. Till skillnad från de gamla hårddiskarna som har roterande diskar, så är lagringsmediet i en SSD-disk fast, och därför inte lika känsligt för skador.

Under uppbyggnad

Vänligen notera att denna del av vår hemsida Speldator är under uppbyggnad, och vi kommer att komplettera den med utförligare guider och rekommendationer allt eftersom.