MittIP.nu/Kunskapsdatabas/Bygga egen speldator

Bygga egen speldator

Om du funderar på att bygga en speldator själv, eller plocka ihop ett speldator paket själv, och sedan låta butiken bygga ihop det åt dig? Då är du inne på rätt tankespår. Man får generellt sett faktiskt mycket per prestanda för pengarna när man bygger sin dator på egen hand (eller låter någon annan sätta ihop delarna).

Stor tröskel för många

Att bygga en dator på egen hand kan dock vara en stor tröskel för många, för det är ju faktiskt så att det finns en uppsjö med olika komponenter. Det finns helt enkelt så oerhört mycket att välja på så att bara själva uppsynen kan vara avskräckande, så det är inte alltid så lätt.

Därför har vi skapat denna sida för att kunna hjälpa gamers som vill bygga sin egen dator själv, och på så sätt få en dator som är 100 % anpassad efter sitt alldeles egna behov och budget. Vi kommer helt enkelt att rekommendera de komponenter som vi själva tycker ger bäst prestanda för pengarna, utifrån olika prisklasser.

Olika komponenter i en speldator

När det kommer till att bygga en egen speldator så finns det många komponenter man behöver ha i åtanke, vi skall gå igenom några av de viktigaste komponenterna här nedan, nämligen grafikkort, nätaggregat, chassi, RAM-minne, processor och hårddisk. Du kan läsa mer utförligt om alla dessa komponenter här nedanför.

Fördigbyggd speldator.

Grafikkortet i en speldator

När det kommer till kritiska komponenter i en speldator så är just grafikkortet en av de viktigaste komponenterna. Det är grafikkortet som slutgiltigt avgör i vilken upplösning det går att spela ett spel, och faktiskt även vilka spel som det faktiskt går att spela. Grafikkortet är den komponent som bryter ned den kod som dataspelen är skriven med och presenterar dem visuellt på din skärm, och ju mer komplex denna omvandling blir desto mer minne och beräkningskraft behöver grafikkortet för att kunna skapa ett visuellt landskap.

Grafikkortet är också den komponent som brukar bli enskilt dyrast i en speldator, de billigaste går loss på 1-2000 kr medan de dyraste kostar uppemåt 20-30000 kr. För att spela de största spelen i värstingupplösning behöver man ett grafikkort av den dyrare varianten, t.ex. GeForce RTX 3060 Ti, 3070, 3080 eller 3090.

Kryptominers har lagt beslag på grafikkorten

Ett problem i gamingvärlden är dock det faktum att grafikkort inte bara kan användas till att spela datorspel, utan det är även en mycket snabb beräkningskomponent. När man arbetar med Machine Learning och AI (Artificiell Intelligens) är det väldigt vanligt att man använder grafikprocessorer för att bygga sina modeller, men det är ändå inte här de flesta grafikkort hamnar. Det är nämligen så att grafikkort även är väldigt kompetenta när det kommer till att bryta kryptovalutor, och det är även här som de allra flesta grafikkort har hamnat och detta är även orsaken till att det för närvarande råder brist på grafikkort. Kryptominers har helt enkelt köpt upp så många grafikkort att det knappt finns några kvar till oss gamers, och de har tyvärr även dragit upp priserna enormt!

Nätaggregatet i en speldator

Nätaggregatet är också en viktig del av en speldator. Man kan klara sig med ett mindre nätaggregat, på ca. 400 W, men detta förutsätter då att man inte har ett särskilt kraftfullt grafikkort. Det är nämligen grafikkortet som är den största energitjuven, och om man har ett av de kraftigare grafikkorten så behöver det i princip alltid egna strömsladdar från nätaggregatet, som också behöver kunna hantera större spänningar. Räkna med att behöva ett nätaggregat på 700-1000 W om du skall använda något av de kraftigare grafikkorten.

Chassit till en speldator

När man väljer chassi till sin speldator så är det viktigt att tänka på luftflödet, man behöver ett chassi som är stort nog att tillåta ett bra luftflöde så att komponenterna (främst grafikkortet och processorn) inte blir överhettade. Ofta kan man även behöva extra fläktar till sin speldator, varför det kan vara klokt att se till att man har ett chassi som tillåter att man sätter i flera fläktar. Det kan även vara snyggt att ha ljusslingor i chassit med ett läckert neonljus, men det är ju mest en smaksak.

RAM-minnet i en speldator

RAM-minnet i en speldator är inte lika viktigt som i en arbetsdator, men det krävs ändå att det finns RAM-minne att ta av om spel skall kunna springa på bra rent datormässigt. Räkna med åtminstone 8-16 GB för att kunna använda datorn på ett vettigt sätt.

Processor i en speldator

Processorn i en speldator är inte heller en extremt viktig komponent, men givetvis är det ju som med RAM-minnet att det inte skadar att ha en bättre processor. Framför allt skall man hålla sig ifrån de billigare processorerna. Ryzen-processorer är väldigt populära bland gamers nu för tiden, serie 7 och 9 är framför allt väldigt kompetenta och bra.

Hårddisk i en speldator

Vilken hårddisk man väljer är inte heller extremt viktigt, men det är ju så klart heller inte någonting man skall snåla allt för mycket på då det inte handlar om några jättepengar. Dels behöver man ju en hårddisk som har nog mycket utrymme att hålla alla spel, och dels behöver man en som man kan läsa från och skriva till ganska snabbt (men de flesta är snabba nog för vardaglig användning nu för tiden). Det som däremot har blivit väldigt populärt på senare år är att använda så kallad SSD-disk, SSD står för Solid State Drive. Till skillnad från de gamla hårddiskarna som har roterande diskar, så är lagringsmediet i en SSD-disk fast, och därför inte lika känsligt för skador.

Speldator och gaming tillbehör

När det kommer till tillbehör så är dessa för en gamer minst lika viktiga som själva speldatorn. Vi går här igenom de gaming tillbehör som vi tycker är viktiga att tänka på, vi skriver även mer kring varför vi tycker så och vilka fördelar vi ser med att ge just dessa olika typer av tillbehör lite extra eftertanke.

Spelmusen - handens bästa kompis

Att ha en bra spelmus är i de allra flesta spel helt avgörande, framförallt om det är frågan om FPS-spel där din reaktionsförmåga verkligen sätts på prov. Vi bakom MittIP.nu har provat flera olika spelmöss, från de flesta tillverkare såsom Razor, Logitech, Microsoft osv. Men, det är faktiskt så att vi anser att Microsofts IntelliMouse Explorer 3.0 är den överlägset bästa spelmusen på marknaden, än idag. Den har inte bara en bra uppdaterings förmåga, den hänger även med i alla snabba svängar och har en riktigt grym precision. Kombinerat med en grym gaming musmatta så kan det inte bli fel! Hitta din nya spelmus på våra sidor om bästa gamingmusen.

Gaming musmatta

Att ha en bra mus utan också ha en bra musmatta är ganska meningslöst, precis som det på samma sätt är meningslöst att ha en bra musmatta utan ha en bra spelmus. Ett tag föredrog vi en hård musmatta, och det var även det som var på skriket förr i tiden. Men ganska nyligen köpte vi in och testade en Qpad musmatta i tyg, där ytan är särskilt utformad för att göra att musen glider riktigt bra. Den var även väldigt stor, vilket upplevdes som mycket skönt.

Många kör även med så kallade "glides", som man sätter på undersidan av sin spelmus för att det skall glida bättre när man för den över musmattan. Om det skulle vara panik och du inte har några glides, så kan vi tipsa om att det funkar att ta blank tejp och sätta där man annars brukar ha glidesen.

Om du vill ha hjälp att hitta din nya gaming musmatta rekommenderar vi dig att spana in våra sidor om bästa gamingmusmattan.

Gaming headset

Någonting som är väldigt bra att ha när man lirar är ett riktigt grymt gaming headset. Det är faktiskt så att det ofta i spel är möjligt att lokalisera fiendens position med hjälp av ljudet i ett gaming headset. Men det är ju faktiskt inte bara ljudet som skall vara bra i ett gaming headset, utan det är även viktigt hur sköna de är och hur pass bra mic det är. Vår favorit är de gaming headset som Sennheiser tillverkar, verkligen top notch! Spana gärna in våra sidor om bästa gamingheadset för att hitta dina nya lurar.

Spelskärm till sin speldator

Att ha en speldator med grymt grafikkort, och sen inte ha en riktigt bra spelskärm, ja det är som att ha en Ferrari utan att det sitter någon motor under huven. Lyckligtvis finns det många bra spelskärmar på marknaden.

Lite kuriosa. För ett antal år sedan så spelade man bara med tjocka skärmar, så kallade CRT-skärmar, detta då plattskärmarna inte var tillräckligt bra för spel. De hade då väldigt låg uppdateringsfrekvens (Hz). Om man t.ex. spelade FPS-spel så var detta viktigt, då man ofta strävade efter att ha så hög FPS (Frames Per Second) som möjligt. De platta skärmarna hade även en viss fördröjning (ms), vilket är en stor nackdel i FPS-spel där reaktionsförmågan är a och o.

Om du vill ha hjälp att hitta din nya gaming spelskärm rekommenderar vi dig att spana in våra sidor om bästa gamingskärmen.

Skriv en kommentar